Vi har god kapasitet og lang erfaring – du får raskt time
antibiotika resistens

Antibiotikaresistens

Som alt levende har mikroorganismene en evne til å tilpasse seg miljøet de lever i. Dermed  har bakteriene evnen til å utvikle resistens/motstandsdyktighet mot antibiotika. Dette fører til at effekten av antibiotika som medisin mot bakterielle infeksjoner reduseres, i verste fall bortfaller helt. Den tid er forbi da vi kunne ta det for gitt at vi kan kurere alle infeksjonssykdommer med penicillin/antibiotika.

Jo mer vi påvirker bakterienes miljø med antibiotika, jo større behov får bakteriene til å tilpasse seg, dvs utvikle resistens. I praksis betyr dette at man ikke bør skrive ut antibiotika med mindre det er nødvendig.

petriskål hvor bakterie sås
Fra Wikipedia

Bakteriologisk dyrking og resistenspåvisning

Her er en petriskål med grågult næringsmedium hvor bakteriene sås ut. Lokket settes på slik at bakterie-kulturen ikke kontamineres/forurenses.

bakterier vokser i en petriskål
Fra Science Photo Library

Her blir infisert kroppsvæske sådd ut på næringsmediumet i petriskålen, for eks fra en halsprøve. Strekene som sees, er bakteriene som vokser på næringsmediet.

Slik påvises antibiotikaresistens:

De hvite “tablettene” inneholder ulike antibiotika som blir plassert i bakteriekulturen. Dersom antibiotikaen dreper/hemmer bakterieveksten, oppstår det et bakteriefritt område som en sirkel rundt antibiotikatabletten. Jo større sirkel jo mer effektivt antibiotika. På bildet til ve, i den hø. skålen er bakteriekulturen upåvirket rundt 3 av tablettene, dvs de inneholder antibiotika som bakteriene er resistente mot.

Antibiotikaresistens blir påvist
Illustrasjon fra Wikipedia

Kontakt oss for time eller info

Vi ringer tilbake

Epost:

Telefon:

Åpningstid:

Man-Fre
08:00 - 16:00