Vi har god kapasitet og lang erfaring – du får raskt time
LDL og HDL kolesterol

Hva er ditt kolesterol nivå?

Grunnen til at vi anbefaler at man kjenner til sitt kolesterolnivå, er at man relativt enkelt kan senke det. Kluet er å ENDRE LIVSSTIL. Høres vanskelig ut, men behøver ikke være det.

Hvorfor bør ikke kolesterolet være for høyt?

Fordi det, ved høye verdier, kan slå seg ned og lagres i blodåreveggen. Det fører til at blodåreveggen blir hard og ujevn og det danner seg lettere blodpropp. Åren kan bli helt tett. Denne prosessen, som kalles arteriosklerose, eller åreforkalkning kan være livstruende om det skjer i en blodåre i hjertet eller i hjernen.

Dårlig og god kolesterol

Kolesterol har flere viktige funksjoner i kroppen . Det inngår i oppbyggingen av cellemembranen, det er byggestein for hormoner og det er nødvendig for at viktige næringsstoffer kan transporteres fra tarmen og inn i blodbanen.

"LDL kolesterolet lagres i karveggen og volder skade, mens HDL kolesterol reparerer skaden "

De finnes 2 typer kolesterol, LDL (low density lipoprotein) og HDL (High density lipoprotein). Den kjemiske forskjellen på dem lar vi ligge. Den helsemessige betydningen av dem er som pluss og minus. LDL kolesterolet skader blodårene og HDL kolesterol reparer dem, enkelt forklart. Illustrasjonen over foklarer mer detaljert. LDL bidrar til åreforkalkning og HDL kolesterolet bidrar til å redusere åreforkalkningen. Derfor betegnelsen det gode og det dårlige.

Kolesterolet i blodet består av det egenproduserte og det vi får i oss via maten. Det er det egenproduserte som spiller den største rollen. Det vi får i oss via maten, er mindre viktig for kolesterolmengden i blodet.

Imidlertid har kosten mye å si for kolesterlnivået. Grunnen er følgende:
En viktig funksjon kolesterolet har er å “hjelpe til med” å transportere fett gjennom cellemembranen. Om fettet vi spiser skal komme fra tarmen og inn i blodbanen, så må det gjennom flere cellemembraner. Det er spesielt det mettede fettet som har dette hjelpebehovet. Jo mer mettet fett vi spiser jo mer kolesterol får leveren beskjed om å produsere og jo høyere blir kolesterolnivået i blodet.

Middelhavs kjøkkenet er blitt et begrep blant hjertespesialister, det viste seg at befolkningen rundt Middelhavet mye skjeldnere fikk hjerteinfarkt. Svaret fant man i maten: Mer olivenolje som inneholder umettet fett og rikelig med tomater og salater. Vårt kosthold har i årenes løp endret seg i retning av det “Meditareane”. Noe som har bidratt til å redusere forekomsten av hjerte- karsykdommer.

Viktig å merke seg er at høyt kolesterol er kun en av flere risikofaktorer for hjertekarsykdommer. Forebygging innebærer innsats på flere fronter.

Bestill time eller mer info

Vi ringer tilbake

Epost:

Telefon:

Åpningstid:

Man-Fre
08:00 - 16:00