Ikke skjelden kommer det folk til kontoret vårt med symptomer som “redusert energinivå”, “slapphet”,
fatigue, “økt trettbarhet”, etc. Hva gjør så vi?
Hva tror du selv er forklaringen på helsestatusen din, spør vi. Som regel har de ikke noe godt svar.
1, Tar opp deres aktuelle sykehistorie; dvs: forsøker å få svar på følgende spørsmål:
a, Hvor lenge har de hatt symptomene sine?
b, Har de andre objektive symptomer, som smerte, fordøyelsesplager, vektreduksjon, depresjon,etc,
2, Opplever de at de makter å utføre det som dagliglivet forlanger av dem? Som: kommer seg opp om
morgenen, følger progresjonen i studiet, tar seg av barna, har overskudd til sosialt samvær, etc, etc.
3, Har de et nettverk som de opplever positivt, etc. etc.
4, Vi gjør en klinisk undersøkelse for å utelukke spesifikk sykdom, som å måle lytte på hjerte og lunger, måle blodtrykk, evt sjekke urinen, Hva vi gjør avhenger av symptomer, alder, etc.
______________________
Ved slik problemstilling tar nesten alltid en blodprøve.
- Vitamin D: Mange nordmenn har lavt vitamin D-nivå, spesielt i vintermånedene på grunn av mørkere dager og mindre sollys.
- Jern: Jernmangel er vanlig, spesielt blant kvinner med menstruasjon, gravide kvinner og vegetarianske/veganske kvinner som ikke får tilstrekkelig mengde heme-irongivende mat.
- Vitamin B12: Dette er ofte et problem for vegetarer og veganere, da vitamin B12 finnes hovedsakelig i animaler.
- Jod: Jodmangel kan forekomme, selv om det er tilstrekkelig i norsk mat, spesielt hos personer som unngår salt med jod.
- Magnesium: Mange nordmenn får ikke nok magnesium i kosten sin, noe som kan påvirke energinivået og muskelfunksjonen.
Interne lenker relevante til dette temaet
Lavt vitamin eller jernlager
……………………08.12.24………………..copilot……………..
Den viktigste magnesiumkilden i et vanlig norsk kosthold er grove brød og kornvarer. Disse inkluderer produkter som fullkornbrød, ris, og hveteprodukter1. Grønnsaker, frukt og bær, som spinat, belgfrukter, og bananer, bidrar også betydelig til magnesiuminntaket. I tillegg er melkeprodukter, belgvekster som bønner og linser, samt nøtter og frø, gode kilder til magnesium1.
………………………………
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::