Øret deles inn i 3 deler, ytre øret, mellomøret og innere øre. Ytre øret består av øremuslingen og øregangen inntil tromhinnen. Innenfor tromhinnen er mellomøret som huser de små hørebenene hammeren, ambolten og stigbøylen. Deres oppgave er å lede lydbølgene fra tromhinnen og inn til det innere øret hvor lydbølgene gjøres om til nerveimpulser som føres via hørselsnerven og inn til høresenteret i hjernen.
Tromhinnen som omdanner lydbølgene til mekaniske svingninger må ha likt trykk på begge sider om den skal fungere optimalt. En forutsetning for det er at ”tuben” eller øretrompeten er åpen og fungerer som den skal. Øretrompeten går fra neserommet (cavum nasi) og opp i mellomøret. Det er den vi blåser luft gjennom når vi utligner trykket, (Valsalva manøver). Dersom øretrompeten er tett blir hørselen redusert og det blir “dottfølelse” i øret.
Ved øvre luftveisinfeksjon, som en vanlig forkjølelse, blir det hevelse og økt vevstrykk rundt øretrompeten og den blir tett. De minste barna er mest utsatt, pga de mindre dimensjoner og kortere vei fra hals til øret. Tett øretrompet fører ofte til mellomørebetennelse hos små barn, Man kan motvirke dette ved å heve hodeenden av senga. Samme virkning forsøker man å oppnå med avsvellende nesespray.
Viktig behandling ved ørebetennelse er å opprettholde eller gjennopprette passasjen i øretrompeten. Det kan man bidra til på flere måter:
Gjennopprettes passasjen i tubene og mellomøret dreneres for væske og trykket normaliseres så vil smertene forsvinne og tilhelingen gå raskere.