Mange med “tett nese problematikk” opplever bedring etter bading i sjøen. Lignende effekt kan man oppnå med saltvannsskylling. Verdt å prøve ut denne enkle og billige metoden gjelder for personer med allergi, nesepolypper, bihulebetennelse eller akutte øvre luftveisinfeksjoner, som ved forkjølelse og influensa.
Det er ulike måter å gjennomføre neseslylling på; man må selv prøve ut og finne metoden som passer best. Det finnes utstyr for dette. Mest brukt er vel det såkalte nesehorn, eller Neti-pot som benyttes i illustrasjonen nedenfor.
Pasienten bruker her et nesehorn, eller Neti-pot som kan kjøpes på apotek. Neserommet blir passivt overrislet på denne måten.
Det finnes også mer avansert utstyr, men det enkle er ofte like bra.
Det finnes ulikt utstyr, mer eller mindre avansert, hvor man får trykk på saltvannsstrømmen og dermed får “spylt” neseslimhinnen mer grundig. Ulempen er prisen på utstyret og behovet for mer omfattende og tidkrevende rengjøring.
Det aller enkleste; håndflata eller en kaffekopp
Saltvannet helles opp i håndflaten og sniffes inn derfra.
Stikker man nesa ned i saltvannet i en koppen så er det enklere å anvendestørre volum. Og det er viktig å gjenta inhalasjonen. Det er snørr og skorperog allergener (for eks. pollen) man ønsker å skylle vekk. Da bør inhalasjonene gjentas.
Ta en spiseskje salt, uten jodd og hell det i en liter oppkokt vann. Da får man samme konsentrasjonen som i fysiologisk saltvann, det vil si samme som i kroppsvæskene. Oppbevar det på en ren flaske som kan lukkes. Da har man for noen dagers forbruk.
Viktig at man snyter seg innimellom og etter skyllingen. Den med tendens til neseblødning bør snyte seg skånsomt.
Saltvannsskylling av nesehulen kan forebygge bihulebetennelse og har man allerede bihulebetennelse vil skyllingen være et godt behandlingsbidrag. Øker man saltinnholdet til det dobbelte, 2 spiseskjeer på en liter vann, får man også en avsvellende effekt av skyllingen.