Vi har god kapasitet og lang erfaring – du får raskt time
beskyttende solkrem

Huden, hvordan ta vare på den?

Huden omhyller kroppen og avgrenser den til det ytre miljøet. Huden tar vare på det indre miljøet, bidrar til å holde oss varme og beskytter oss mot uttørking. Ingen liten oppgave og det er smart å ta vare på huden. Hvordan gjør vi det? Beskytter vi den mot for mye sol har vi gjort mye. Litt “soling” er bra. “Passe mye”, det “optimale” er målet. Hvor mye det er, er det ikke alltid så godt å vite, men noen “kjøreregler” har vi:

Illustrasjon: FHI, Folkehelseinstituttet.

Huden består av tre lag hvorav det ytterste er overhuden (Epidermis).

På illustrasjonen ser vi at det ytterste laget av overhuden er hornlaget, som fornyer seg fra bunnen og avgir celler fra overflaten. Tørr hud oppstår når denne prosessen skjer for fort.

Huden består av tre lag hvorav det ytterste er overhuden (Epidermis).

På illustrasjonen ser vi at det ytterste laget av overhuden er hornlaget, som fornyer seg fra bunnen og avgir celler fra overflaten. Tørr hud oppstår når denne prosessen skjer for fort.

Solråd

Det er de ultrafiolette strålene, (UV stråler) i sollyset som fører til solbrenthet og til økt fare for hudkreft. Men det er også UV strålene, de ultrafiolette strålene som gjør at huden blir brun og at den produserer vitamin D.

UV-B, UB-A og UV-C
Illustrasjon: drdmbny

Her ser vi at det er UV-B og UB-A av de ultrafiolette strålene som går inn i huden, mens UV-C absorberes av ozonlaget. Så sant det ikke er “hull”  i dette.

Her er Statens Stråleverns generelle råd når det gjelder barn og soling:

Barn skal ikke sole seg for å bli brune. Mye av grunnlaget for utvikling av solskader legges i barneårene. Det er viktig å innføre gode solvaner tidlig slik at det blir en naturlig del av det å oppholde seg ute.

UV-strålinger og øynene

Noe det ikke snakkes så mye om, men som er viktig, er UV-strålenes skadelige virkning på øynene.

øye tar skade av UVA-stråler
Illustrasjon: Bundesamt für Strahlenschutz

Her ser vi at UVA strålene går gjennom øyeeplet og kan ha skadelig virkning på netthinna på øyets bakside, mens UVB og UVC har sin virkning på henholdsvis linsa og hornhinna.

UV-strålenes intensitet varier med geografi, årstid og tid på dagen. Dessuten varierer ozonlagets tykkelse. Nylig (april 2020) har det vært meldt at det har vært et hull i ozonlaget over Skandinavia. Les om dette på NILUs nettside. (NILU – Norsk institutt for luftforskning).

Det er spesielt viktig å beskytte barn mot UV-stråler. Deres hud og øyne er mer utsatt for å bli skadet av UV-stråler.

Her er rådene til Statens Strålevern:

  • Spedbarn skal ikke utsettes for direkte sollys. Sett barnevognen i skyggen.
  • Barn bør bruke solbriller i solen. Øynene til barn slipper inn mer stråling enn øynene til voksne, og UV-stråling i store doser kan forårsake skader på hornhinnen, i øyelinsen og på netthinnen.
  • Lær barna respekt for solen og vær gode forbilder!

Anbefaling: Klikk her og les om mer detaljerte råd på Statens Strålevern.

De samme rådene som for barn gjelder også for voksne. Bare det at de er enda viktigere for barn.

Trenger du å snakke med en lege?

Vi ringer tilbake

Epost:

Telefon:

Åpningstid:

Man-Fre
08:00 - 16:00