Vi har god kapasitet og lang erfaring – du får raskt time
Menu
Antibiotikaresistens
Som alt levende har mikroorganismene en evne til å tilpasse seg miljøet de lever i. Dermed har bakteriene evnen til å utvikle resistens/motstandsdyktighet mot antibiotika. Dette fører til at effekten av antibiotika som medisin mot bakterielle infeksjoner reduseres, i verste fall bortfaller helt. Den tid er forbi da vi kunne ta det for gitt at vi kan kurere alle infeksjonssykdommer med penicillin/antibiotika.
Jo mer vi påvirker bakterienes miljø med antibiotika, jo større behov får bakteriene til å tilpasse seg, dvs utvikle resistens. I praksis betyr dette at man ikke bør skrive ut antibiotika med mindre det er nødvendig.
Bakteriologisk dyrking og resistenspåvisning
Her er en petriskål med grågult næringsmedium hvor bakteriene sås ut. Lokket settes på slik at bakterie-kulturen ikke kontamineres/forurenses.
Her blir infisert kroppsvæske sådd ut på næringsmediumet i petriskålen, for eks fra en halsprøve. Strekene som sees, er bakteriene som vokser på næringsmediet.
Slik påvises antibiotikaresistens:
De hvite “tablettene” inneholder ulike antibiotika som blir plassert i bakteriekulturen. Dersom antibiotikaen dreper/hemmer bakterieveksten, oppstår det et bakteriefritt område som en sirkel rundt antibiotikatabletten. Jo større sirkel jo mer effektivt antibiotika. På bildet til ve, i den hø. skålen er bakteriekulturen upåvirket rundt 3 av tablettene, dvs de inneholder antibiotika som bakteriene er resistente mot.