Vi har god kapasitet og lang erfaring – du får raskt time

Mangler du noe? Forebygging av utmattelse og mangeltilstander

Opplever du forandringer, du har ikke lenger samme overskuddet, er mer trøtt, ikke samme “gutsen”, du leser om “møtt veggen” eller utbrenthet – og du begynner og lure på om det også gjelder deg?

Kanskje opplever du også somatiske/kroppslige symptomer, som tørr hud, sprukne lepper, sår tunge, hyppigere infeksjoner, etc. Forverrer dette seg, eller går det ikke over, kan det skyldes en konkret sykdom. Men det kan også hende at du mangler noe, for eksempel jern, folat/folinsyre, jod, D-vitamin, eller et annet vitamin, mineral eller sporstoff. Skyldes forandringene naturlig slitenhet, så går det oftest over.

Det beste måten å gardere seg mot mangeltilstand på, er å ha et variert kosthold, evt. ta tilskudd, i alle fall deler av året. På vårt allmennlegekontor har vi ofte pasienter med denne problemstillingen, og nesten alltid da vil vi ta blodprøve og søke å finne ut om det er noe det er for lite av; for eks jern eller folat/folinsyre. Men det kan være stoffer, vitaminer eller sporstoffer, som det er vanskelig å oppdage ved en blodprøve. Derfor er forebygging viktig, også på dette feltet og forebygging er et variert kosthold.

Grunnen til at dette temaet er aktuelt er flere:

  • Mange bor alene, “skipper” ofte middagen, og ender opp med et ensidig matinntak.
  • Ferdigmat brukes mye og ikke all ferdigmat har optimal næringssammensetning
  • Mindre kjøttprodukter betyr at gode næringsstoffer fra kjøtt må erstattes
  • Mindre melkeprodukter betyr at gode næringsstoffer fra melk må erstattes

Vårt råd er:

Bli interessert i hva du stikker i munnen. Ta en titt på innholdsfortegnelsen på produktet før du kjøper. Det står på forpakningen, under “Ingredienser”, “Næringsinnhold”, “Nettoinnhold”, eller lignende.

Innholdene av de ulike stoffene er per 100 gram av varen. Se spesielt etter hvor mye salt varen inneholder – (bør ikke være for mye), hvor mye “sukker/sukkerarter” (bør ikke være for mye) hvor mye fett og spesielt mettede fettsyrer (bør ikke være for mye), flerumetteede fettsyrer (jo mer jo bedre)
og se etter om varen inneholder vitaminer og mineraler som for eks jod (bra om det er tilfelle).

Ellers er det fullt med informasjon om matvarer og kosthold der ute (på nettet) Det viktigste er at du lærer deg “the basics”, slik at du kan vurdere og ta stilling når du er i butikken, ved å se på innholdsfortegnelsen på varen og la det påvirke hva du velger. God appetitt!

Kontakt oss for time eller info

Vi ringer tilbake

Epost:

Telefon:

Åpningstid:

Man-Fre
08:00 - 16:00